Polis, hak etmediği fazla çalışma ücretini almamazlık edebilir mi?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Kasım 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesai dışında fazladan çalıştığı saatlerin de ücretini isteyen üst düzey emniyet görevlisi, 'yasal olarak mümkün değil' cevabı alınca bu kez 'çalışmadığı saatler için ödenen parayı' geri vermek istedi. Ancak yasalar buna da izin vermedi.

ENİS TAYMAN-

Yüksek düzeyde emniyet görevlisi Z.Y. görevli olduğu birimdeki personelin bir kısmının 160 saat bir kısmının 240 saat çalışmasına karşın, bordroda fazla çalışma ücreti başlığı altında aynı paranın ödendiğini görünce geçtiğimiz yıl, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak idareye fazla çalışmış olduğu mesailerinin saat başı hesaplanarak ödenmesini istedi.

Amir, bu konuda bir de dava açtı. Gerekçesi ise oldukça ilginçti:

Emniyet Teşkilatı mensuplarının tamamına verilen ve bordroda fazla çalışma ücreti olarak gözüken bir bedel vardı. Bu rakam mevkiye bağlı olarak 280-300 TL arasında değişiyordu. Bu ücret her personeline veriliyordu.

İster 160 saat ister 240 saat isterse 300 saat çalışsın memura fazla çalışma olarak ödeniyordu. İşte amir, kendi ifadesiyle bu adaletsizliği önlemek için davayı açtı. Herkese çalıştığı kadar FÇÜ (fazla çalışma ücreti) ödenmesini ve son 10 yılda çalıştığı bütün fazla mesaileri hesap edilerek tarafına ödenmesini talep etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü dava sırasında ilginç bir cevap verdi. Genel Müdürlük cevapta, ?Herhangi bir şekilde fazla mesai ücreti ödenen personele başkaca bir fazla mesai ücreti ödenmez? dedi. Amir, davayı kaybetti.

?O HALDE ÇALIŞMADIĞIM SAATLERİN ÜCRETİNİ GERİ ALIN'

Z.Y. bu defa da tersten gitmek istedi ve e-posta yoluyla ?Şu an görevim gereği fazla mesai yapmıyorum. Dolayısı ile bordromdaki fazla çalışma ücretini hak ettiğimi düşünmüyorum. Bu nedenle bu ücreti iade etmek istiyorum? diyerek çalışmadığı ve dolayısı ile hak etmediği mesai ücretinin kesilmesini istedi.

Ancak EGM bu kez de ilginç bir cevaba imza attı ücreti geri alamayacaklarını, bu ücretin herkese verilen bir ücret olduğunu söyledi.

Genel Müdürlük cevapta şu ifadeyi kullandı: ?Emniyet personeline ödenen fazla çalışma ücreti yasalara göre özlük hakkı olduğundan ve alacaklı kişinin beyanına göre tahakkuk ettirilen unsurlardan olmadığından, kurumun tahakkuk ettirmemesi gibi bir kanuni hakkı yoktur.? Derken Z.Y.'ye bir de yol önerdi: ?Devlet memuru, fazla çalışma ücretini kendi rızası ile devlete bağışlamak istiyorsan en yakın maliye BakanlığıMuhasebe Birimine müracaat ederek bağışta bulunabilir.?

?YA BİZ KANDIRILDIK YA DA HAZİNE ZARARA UĞRATILDI'

Konuyla ilgili olarak radikal'e konuşan Z.Y. ?Buradan benim anladığım tek konu Emniyet Teşkilatı yıllarca ya personelini kandırdı, veyahut hazinenin milyonlarca parası hak etmeyen memurlara dağıtılarak zarara uğratılıyor? dedi.

Z.Y. şöyle konuştu: ?Ancak işin doğrusu şudur ki diğer devlet memurlarına ödenen (sağlık ve askeri personel gibi) görevin zorluk, devamlılık ve riskine binaen verilen bu ücret biz emniyet görevlilerine sabit fazla çalışma ücreti olarak ödenmekte tabiri caizse bir nevi dolandırılmakta ve kandırılmaktayız.?

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Emniyet-Sen Basın Sözcüsü Abdrurrahman Yılmaz fazla çalışma ücreti için ?en büyük üç sorunumuzdan biri' derken bu konuda hukuki mücadelelerinin altı yıldır sürdüğünü belirtti.

İsteklerinin az çalışanın az, çok çalışanın çok ?fazla çalışma ücreti' alması olduğunu söyleyen Yılmaz ?254 bin personelin tamamına personel başına ortalama 300 TL ödeniyor. Ayda 70-80 milyon TL ediyor bu. Bu para bile adil dağıtılsa sorun olmaz. Ayrıca para yerine başka bir önerimiz var. Bütçede sorun oluşturmamak için fazla çalışma ücretlerimiz bize izin olarak da ödenebilir. Yeni bir cumhuriyet olan Kosova'da bile Polis Sendikası mevcuttur. Çok çalışan polise ücret yerine izin hakkı vermektedir. Bir Kosova kadar olmak istiyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber